Hvem har ansvaret for begravelsen?

Hvem har ansvaret for begravelsen?

Selv om lover og regler normalt avklarer hvem som har ansvaret for å gjennomføre en begravelse, kan det likevel oppstå utfordringer. Formelt sett er det vanligvis ektefelle, samboer, partner eller barn som har denne retten. Imidlertid kan det være flere med et følelsesmessig behov for å påvirke seremoniens form, som for eksempel tidligere ektefeller og stebarn. Dette kan potensielt føre til konflikter, til tross for alles ønske om en verdig avslutning.

Dersom like nære pårørende ikke blir enige, er det kommunen som utpeker én person som gis myndighet til å treffe alle avgjørelser knyttet til begravelsen. Dette vedtaket kan ikke ankes. Før det kommer så langt, forsøker vi gjerne å tilrettelegge for en konstruktiv dialog mellom de berørte parter.

Den som får ansvar bør vise vilje til kompromiss, lytte til de øvrige etterlatte og søke gode løsninger som ivaretar flest mulig behov. Et alternativ kan være at pårørende fremmer sine innspill, så kan vi bistå i å finne tilnærminger alle kan leve med.

For mer informasjon, se gravferdsloven §9 eller ta kontakt med oss.

Sammen i Salat ul Janazah for en verdig avskjed

Et fellesskap i tro og medfølelse.