Hva skjer etter at begravelsen er over, det praktiske?
Hva skjer etter at begravelsen er over, det praktiske?
Kategorier til spørsmål og svar
Begravelsesbyråene har rutiner for å melde dødsfallet til relevante offentlige instanser som namsfogden/tingretten, Folkeregisteret, sokneprest/trossamfunn, NAV og skifteretten. Dette ivaretar den formelle varslingen.
Når det gjelder den videre arve- og skifteprosessen, er det imidlertid de etterlatte selv som må ta initiativ og fremdrift. Familien må selv sørge for å sette i gang de nødvendige skritt og undersøkelser.
I tillegg har ikke byråene fullmakt til å avslutte avdødes private abonnementer og medlemskap. Dette ansvaret påligger de pårørende å håndtere direkte.
En viktig oppgave for de etterlatte er også å undersøke om avdøde hadde forsikringsordninger gjennom arbeidsforhold som kan utløse utbetalinger i etterkant av dødsfallet. Slike potensielle ytelser må kartlegges av familien.
Oppsummert melder begravelsesbyråene dødsfallet til offentlige etater, men den videre oppfølgingen av arv, skifte, avslutning av avtaler og undersøkelser rundt forsikringer er et ansvar som påhviler de etterlatte selv. Byråene tilrettelegger de formelle startprosessene, men den endelige gjennomføringen er opp til familien.
Sammen i Salat ul Janazah for en verdig avskjed
Et fellesskap i tro og medfølelse.