Må man bruke kiste?

Må man bruke kiste?

Nei, det er ikke et absolutt krav å bruke kiste ved begravelse i Norge. Selv om kistebegravelse er mest utbredt, finnes det alternativer:

Urnenedsettelse
Dette innebærer at den avdøde kremeres og asken plasseres i en urne som graves ned eller nedsettes i en mur/annen konstruksjon på gravplassen. Da trengs ingen kiste.

Nedgraving i likklede
I enkelte kulturer/religioner er det tradisjon for å begrave den avdøde innsvøpt i et likklede uten kiste. Dette praktiseres for eksempel i deler av den muslimske verden.

Jordfestelse
Noen praktiserer også en form for naturlig jordfestelse, der den avdøde graves direkte ned i jorda uten kiste eller annen beholeder.

For at slike alternativer uten kiste skal være tillatt, må man følge de lokale reglene fra gravplassmyndighetene. Disse vil typisk stille krav om dybde, materialbruk etc.

Likevel vil de aller fleste begravelser i Norge skje med kiste, siden dette er den mest utbredte tradisjonen og regnes som en verdig og praktisk løsning av de fleste. Men alternativene finnes for dem som ønsker det av ulike årsaker.

Sammen i Salat ul Janazah for en verdig avskjed

Et fellesskap i tro og medfølelse.